sobota, 11. avgust 2007

Mikoriza

Teden preživljam na Pokljuki. Mlade biatlonce z Matejem učiva osnov streljanja, klubski trenerji pa jih pripravljajo na fizične napore.

Prosti čas sem včeraj izkoristil za nabiranje "igličevke", zemlje okoli smrek. Služila bo za osnovo substrata, v katerega bom do konca meseca posadil jamadorije smreke.

Tokrat je bil pomočnik Matej

Najlažje gre z rokami


Poleg zračnosti, prave kislosti in količine humusa, je najpomembnejši vzrok za uspeh ukoreninjenja izkopanih dreves čimprejšni razvoj koreninskega sistema. K temu pripomore tudi simbioza med drevesom in posebnimi glivami - mikoriza.

Da se ta vzpostavi čimhitreje, je pomembno da so glive prisotne v sadilnem substratu.


Gobe, podobno kot ostale glive, uvrščamo med najpomembnejše odstranjevalce odpadkov v naravi, izjemno pomembno vlogo pa imajo tudi zato, ker predelajo že uporabljene organske snovi v ponovno surovino za druge žive organizme, saj so tudi same hrana. Številne vrste gob se življenjsko povezujejo s koreninskim sistemom živih rastlin, predvsem dreves, s katerimi živijo v sožitju (simbioza), imenovamem mikoriza. Tako nekatere vrste gob (npr. tartufi) kot posebni gomoljasti izrastki zrastejo na koreninah nekaterih drevesnih vrst. Te gobe drevesu odvzemajo nekatere organske snovi (predvsem ogljikove hidrate), same pa drevo oskrbujejo z vodo in v njej raztopljenimi minerali.

Ni komentarjev: