petek, 21. september 2012

Na facebookovske puščice

Jest Facebooka nimam. Ima ga pa Ruth. Je dala link na včerajšnja vlaganja. Zvečer mi je pokazala komentarje, ki so, razen enega, tipično slovenski, v stilu: ..." tipično slovensko, recepta pa ne napiše..."  .
Moja objava pa ni imela kuharskega pridiha. Hotel sem povedat nekaj drugega. Zgleda, da nisem bil dovolj jasen. Pa bom za tiste, ki menijo, da morajo stvari potekat tako, kot bi jih, če sploh, speljali sami, napisal recept. Ki ga, in še mnogo njih, z nekaj kliki na guglu, najdeš tik-tak.

Evo vam recept:

1. letni čas - zima; brskaš po internetu, iščeš kje v Evropi lahko nabaviš posebne sorte jajčevcev. Take posebne sorte, posebnih oblik, posebnih barv. Jaz sem bil pozimi na Aljaski. Imam pa zelenjavno prijateljico, ki je ta postopek izpeljala zase. In zame. TULE si preberite kako.


2. konec aprila; dragocena semena posadimo v lončke, napolnjene s humozno zemljo. Pridno zalivamo, skrbimo za primerno temperaturo, da iz semena zraste močna sadika. Ko je zemlja polna belih koreninic, ko se jutranje temperature ne spustijo več pod 8 stopinj, je čas za

3. sajenje: zemlja naj bo obogatena z organskim gnojem, rahla. Prostor, kjer rastejo jajčevci mora biti odprt, sončen. Največja težava pri vzgoji so pršice. Ker pridelujemo zdravo, ne škropimo.

4. pobiranje plodov; obiramo mlade, a dozorele plodove

6. priprava za vlaganje; jajčevce narežemo na pol cm debele rezine. Položimo jih na kuhinjsko krpo, posolimo, poporamo in pustimo čez noč, da oddajo grenčico (in vodo)

7. naberemo sveže, rdeče, sladke feferone, en pekoč feferon, natrgamo začimbe - baziliko, majaron, origano, timijan. Olupimo česen.

8. RECEPT:
1 kg jajčevcev
1 l kisa
pribl. 7 dl olivnega olja
sol
poper
česen
zelišča
sladki feferoni
mozarella

■ Kozarce za vlaganje s pokrovčki temeljito operemo, odcedimo in obrišemo.
■ V široki posodi pristavimo 2 litra vode, kis in sol.

priprava

■ Jajčevce 1 do 2 minuti blanširamo v vreli zavrelici. Nato jih poberemo iz posode in temeljito odcedimo. Na enak način blanširamo narezane sladke feferone.

■ Česen olupimo in drobno sesekljamo. Zelišča osmukamo in grobo sesekljamo.

■ Odcejene rezine jajčevcev v plasteh zlagamo v kozarce, pri čemer med posamezne plasti potresemo po ščepec ali dva mešanice česna in zelišč, feferone in mozarello. V ta postopek umešamo občutek za estetiko. Kozarce napolnimo do 1 centimetra pod vrhom, nazadnje pa jih zalijemo z olivnim oljem, zapremo in pasteriziramo.

Tako gre to, ljubi moji. En kup dela, časa. Okus je pa ... njami!   Zadovoljni?

2 komentarja:

mojchka pravi ...

Meni je itak v tisti objavi najbolj padel v oči prvi stavek. "Sedaj, ko nisem več poslovnež...", pa sem se spraševala: "ma, kaj je že v pezniji?"
Pa seveda sem bila Ruth tipično po slovensko fouš, ko ima tako pridnega moža :-)

K pravi ...

Na, zdaj mi je pa žal, da nisem na včerajšnjo objavo takoj zapisala, da seveda ima zvezo z umetnostjo, ker tisti, ki ne prepozna umetnine v obliki hrane, težko, da zna uživati življenje na polno, pa sem rekla, eh, kaj, sem dan prepozno videla, ker sem bila včeraj s svojimi malimi umetninami zaposlena ...
Pa ne se tolk sekirat zaradi stvari, ki jih ljudje napišejo v brezmejni fovšiji!