sobota, 30. januar 2010

Scenarij


Eno samo potovanje.
Iskanje vzrokov od kje hudiča gon po Aljaski. Zakaj?
Bil sem v Avstraliji, Južni afriki, Peruju, celi Evropi, odprt za prevzem, za zlitje. Bilo je drugače kot doma, zanimivo, a nikjer ubitačno. Brez udarcev v sredino, brc v kalup. Razen tam, v divjini. V snegu, mrazu.

Zdaj vem, da ni dežela ali pokrajina, da niso ljudje tisti, ki me obračajo. Bistvo se skriva v nečem drugem. Nevidno očem. Zastavljen virtualni cilj Nome je le točka, sicer končna, željena, do katere se pride, če se gre. Enostavno neskončno gibanje. Zapleteno, prepleteno doživljanje samega sebe. Odločitev pomeni dejanje. Reakcija splavi akcijo. Brez sugeriranja politike, ekonomije, gospodarstva in podobnih poglavij vsakdanjega, običajnega, dnevnega manipuliranja. Skok iz kalupa, prestop v realnost. Življenje.

Ostane le slalom med vratci, ki vodijo vase. Iskanje idealne linije, prilagajanje hitrosti. Polna in edina koncentracija na trenutek. Ker so vsi trenutki tam enaki, skoraj enaki, se jo del s časom, začne se po dveh dneh, velik del, obrne navznoter. Takrat nastane film, ne 3D, 4D, ki ga ni mogoče posneti, nastanejo občutki, ki jih ni mogoče opisati. Dokumentarec sebe, ki odpira oči, predvsem tisto, tretje. Podlaga za scenarij prihodnosti.

Ker pa se v ta scenarij kasneje vmeša vse preveč pisateljev in kritikov, počasi njegova moč uplahne. Umik. Kam? Seveda nazaj na Aljasko.
Razum sporoča, da prihaja čas za oddajo. Scenarija namreč. Še ena priložnost, potem pričakujem film. Viden v svoji dvorani. Nemi film.

4 komentarji:

Miha Oberstar pravi ...

„Vse 'ima smisel,' če je v pravem duhu, za ustrezen namen in ker posameznikova zrelost to zahteva."
William Walker Atkinson

lp, miha

ataslon pravi ...

hja...zakaj, kako, čemu? večna vprašanja. odgovor je...ko potegne, potegne...z vprašanji naj se drugi ukvarjajo, sam pa greš in o tem ne razmišljaš..ker ni potrebno, ker si ...enostavno TI.

naj ti bodo tvoje energije naklonjene, naj te pripeljejo tja in nazaj zdravega in zadovoljnega...mi ki smo pa bolj "ziheraši", bomo pa s teboj in ti nemenili dobre misli...pa da končno spijeva en pir..

VANJA pravi ...

Za kvalitetno napisanim uvodom, jedrom in zaključkom ne dvomim, da je scenarij POPOLEN. Srečno!!!

mahda pred canonom ob za canonom pravi ...

aljasko spoznavam-občudujem-spoštujem od severnih obzorij dalje.
če še nisi prebral, priporočam - v divjini, od krakauerja.

na aljasko, katero spoštujejo celo domačini.