četrtek, 12. junij 2008

Azeleje

Azeleje Rhododendron indicum so v bonsajizmu, predvsem na Japonskem, dobile svoje posebno, lahko rečemo častno mesto. So najbolj cvetoče vrste bonsajev. Njihova vzgoja pa je drugačna in posebna. Da nas razveseljujejo z obilico cvetja, je potrebno poznati kar nekaj njihovih značilnosti.
V moji zbirki sta se letos šopirili dve. Obe še kot predbonsaja. Se pravi, manjka jima še kar nekaj kilometrov, da bosta dosegli končno podobo.

Rhododendron indicum 'Nikko'; drugo leto vzgoje. Letos je cvetela skoraj 6 tednov. In bi še. Vendar je trenutno pomembnejši njen razvoj krošnje.

Odstranjevanje cvetov do baze mora biti opravljeno natančno, saj v nasprotnem premeru drevo začne tvoriti semnske zasnove, kar mu jemlje preveč prepotrebne energije.

Rhododendron indicum 'Kaho' ; letošnja pridobitev.



Tipičen predbonsaj, ki je zaradi prevelikega števila napak zapustil domovino Japonsko. Temu primerna je bila tudi cena, ki pa še zdaleč ni nizka. Potrpežljivost in natančnost pri nadaljnem delu se bo nekako v petih letih obrestovala. Nebarij in linija debla sta pa prepričljiva.
Po odstranitvi cvetov še odstranitev odvečnih in narobe rastočih vej. Te so pri azelejah izredno krhke. Debelješe je nujno žagati.

Obdelava rane je za pravilno celjenje ključna. Na žalost se s tem na daljnem vzhodu niso preveč ukvarjali.


Če ne drugje, pri azelejah je uporaba cepilne smole obvezna.
V naslednjih dneh pa naprej.

Ni komentarjev: